Vals spelen? 

Golf is een Sport waarbij eerlijkheid en sportifiteit hoog in het vaandel staat. Bij een normale Golwedstrijd tussen jou en je Golfpartner zijn er geen scheidsrechters die het Golfspel in de gaten houden. Het is dus aan jou en je medespeler om jezelf straffen op te leggen. Valsspelen met Golf mag dan wel verleidelijk zijn, maar het is het nooit echt waard. Vanaf het moment dat het uitkomt, vertrouwen je Golfmaatjes je niet meer, zelfs als je eerlijk speelt zullen ze wantrouwen houden.

Meer dan een hoge score

Een hoge score is niet alles bij Golf. Hier volgen enkele algemene manieren om vals te spelen, deze weten kan helpen om een valsspeler te herkennen:

Bal Aanstoten
Het is altijd verleidelijk om je Golfbal op een betere plek te leggen, zeker als deze beland is in een kuiltje, door een weggeslagen grasplag, of in een Hindernis. De Bal Aanstoten is moeilijk te zien. Je partner kan de ligging van de bal iets verbeteren terwijl jij bezig bent met jou bal aan het zoeken en aan het denken over je volgende Golfslag.

Bal Marking Magic
Als je je bal mag oppakken om de Bal Marker te plaatsen, is het de regel om de bal er na weer op de plaats van de marker te leggen. Sommigen gebruiken dit markeren van de Golfbal om hem dichterbij de Hole terug te leggen. Dit markeren gebeurt gewoonlijk als jij je partner vraagt om zijn bal te verleggen van jou lijn. De officiele afstand is de lengte van je clubblad, valsspelers leggen hem dichter naar de Hole toe. Een paar centimeter is niet iets om je druk over te maken gedurende een lange Putt, maar het kan zeker wel het verschil uitmaken tussen de hole putten en hem net missen.

Bal Omwisselen
Deze vraagt om veel vertrouwen en eerlijkheid. Je kunt je partner niet gaan volgen in de bossen mocht hij de bal daarin slaan om te zien of hij daadwerkelijk zijn bal vindt en er vervolgens verder mee gaat spelen. Dit betekent dat hij een andere bal kan laten vallen om daar verder mee te gaan spelen.

Tellen van de Slagen
Het is toegestaan om Oefen Swings te nemen. Dit betekent dat je je set up doet naast de bal, om de juiste houding aan te nemen. Er zijn spelers die hierbij oneerlijk worden. Ze nemen dan een echte slag, maar zeggen dat het een Oefenslag was als ze de bal compleet missen, terwijl je toch echt zag dat hij zijn set-up maakte over de bal om te gaan slaan. Deze vorm van valsspelen is makkelijk te herkennen, maar als de speler met zijn air shot vol blijft houden dat het een oefenslag was, speel dan gewoon door.

Out of Bounds of Niet
Als je tegenspeler een bal die net Out of Bounds ligt terugschopt, dan kun je daar weinig aan doen, tenzij je het hem ook daadwerkelijk ziet doen. De Out of bounds lijn loopt tussen de witte markeringpaaltjes. Als de Golfbal van je partner niet aan de goede kant van die denkbeeldige lijn ligt, dan moet hij terug naar de afslagplaats en een strafslag nemen.

Scores Bijhouden
De Score bijhouden met Golf is de verantwoordelijkheid van de spellers zelf. Alleen bij toernooien zijn er andere mensen die dit doen. Let dus op de puntentelling en wat er wordt opgeschreven.

Terug naar Wat is golf