Club Fitting

Custom Build Golfclubs zijn golfclubs op maat die vervaardigd worden na verschillende metingen en een beoordeling van je swing door een clubfitting specialist.

Meest gebruikte procedure

De meest gebruikte procedure die bij clubfitting in golf gebruikt word, hangt af van een paar cruciale factoren en is nauwkeurig en effectief.
De volgende factoren zijn van belang bij club fitting:

  • Man of vrouw
  • Exacte lengte (zonder schoenen)
  • De afstand vanaf je polsgewricht naar de grond
  • Leeftijd
  • Handicap of vaardigheidsniveau
  • Swingsnelheid

Man of Vrouw

Geslachtindicatie is nodig om je in de juiste golf fitting schaal te plaatsen. De golf fitting industrie maakt gebruik van verschillende definities van “standaard lengte” voor mannen en vrouwen. De lengte en de afstand van je pols naar de grond word met golf fitting gebruikt om de lengte van de golfclub te bepalen.

Een lang persoon met lange armen heeft kortere clubs nodig dan een gemiddelde persoon met kortere armen. Ongeveer 80% van de golfers heeft een standaard lengte en behoeven derhalve geen club fitting.

Leeftijd en handicap, vaardigheidsniveau en golfswing snelheid is informatie die in golf fitting gebruikt wordt voor het bepalen van de shaft flex.

Club Lengte & Flex bij Club Fitting

Lengte is hoe lang de golfclub is, gemeten vanaf het uiteinde van de grip naar beneden naar de plek waar het clubhoofd op de grond rust. Met een langere golfclub zal je verder slaan met dezelfde swing snelheid, dus lengte is een goede zaak met golf fitting.

Echter, omdat de swing boog langer is, is het vaak ook moeilijker deze swing onder controle te houden, dat is weer het nadeel van een langere club maar die je met goede club fitting toch kan beperken. De standaard lengte van een stalen shaft van een Driver is voor een man 43 inch. Graphite shafts kunnen makkelijk 2 inch langer zijn dan stalen shafts omdat graphite shafts lichter zijn dan stalen shafts zodat na clubfitting een langere club met hetzelfde swing gewicht meer lengte zal produceren. Een lichtere shaft geeft een verlaging van het swing gewicht. Dit wordt veroorzaakt door de positie van het balanspunt, shaftgewicht en clubhoofd massa. Een stijvere shaft heet in golf fitting termen een grotere massa.

Aanpassingen van de Golfclub Flex in Clubfitting

Flex is de torsiestijfheid van de golfclub, die verzorgd word door de shaft van de golfclub. In het algemeen zijn stijvere shafts voor een golfer met een hoge swingsnelheid. De meest voorkomende gradaties zijn: Men's Regular, Stiff, Extra Stiff, Senior, and Ladies. In de clubfitting golf branche gebruiken meestal terminologie zoals firm en extra firm in plaats van Stiff.

De juiste flex van een golfclub geeft extra kracht aan je golfswing. Het bepalen van de juiste flex is het belangrijkst voor je Houten en je lange ijzers. Club fitting heeft op korte ijzers, wedges en putters niet veel invloed op shaft flexibiliteit omdat de verschillen erg klein zijn met kortere clubs.

Loft & Lie Aanpassingen

De “lie” is de hoek die de zool (onderkant) van het clubblad maakt met de shaft. Een “Lie” aanpassing vereist buigen van het geharde metaal waarin het clubblad gegoten is. Met club fitting word rekening gehouden met je natuurlijke stand bij het adresseren van de bal. Sommige golfers staan meer natuurlijk rechtop en sommige golfers “leunen in” de bal.

Foute en goede LIE

De reden dat club fitting niet toegepast word op houten, troublewoods en putters is omdat de hosel van elk is gegoten op een manier, dat het bij buigen fysiek schade zal veroorzaken. Bij Houten en Hybriden zal de kroon van de club barsten of buigen en de hosels van de putter zijn niet gemaakt met de kracht die nodig is voor aanpassingen na het gietproces.

Loft aanpassing

Loft aanpassingen vergen een andere methode van buigen dan een “Lie” aanpassing en word in de clubfitting golf industrie nauwelijks gedaan. Sommige mensen krijgen advies voor een bepaalde loft aanpassing. Buigen van de loft van een ijzer verzwakt het geharde metaal en kan leiden tot metaalmoeheid. Als de loft van je ijzer 5 te sterk is gebruik dan een ijzer 6, als het te zwak is gebruik dan een ijzer 4.

Terug naar Golfuitrusting