Alle Golfregels

Een van de eerste dingen die je moet weten over het Golf, zijn de Regels van het spel. Je zult wel eens een Golfwedstrijd gezien hebben op TV, en je hebben afgevraagd waarom de Golspeler met maar 70 punten de wedstrijd won terwijl de andere speler een score had van 72. Met Golf, anders als bij de meeste sporten, wint de speler met het minst aantal punten. Naast deze regels zijn er de Golf Etiquette die ook de nodige aandacht vereist.

Golfregels kennen is een pre

Bekend zijn met de Golfregels is een pre en een goede hulp als je de Golfbaan opgaat. Je wilt zeker niet een Strafslag krijgen zonder dat je eigenlijk weet waarom. Als je bijvoorbeeld niet weet dat je de Golfbal niet mag oppakken uit een Hindernis dan zou je het gewoon doen. Het kennen van de Regels van Golf helpt je niet in de maling te worden genomen. Als bijvoorbeeld je tegenstander je vertelt dat zijn slag niet “Out Of Bounds’ is als je duidelijk ziet dat de bal buiten de lijn tussen de witte Markers ligt.

In dit gedeelte staan de Richtlijnen hoe het Golfspel gespeeld behoort te worden opdat iedere speler er maximaal plezier aan beleeft. Leer deze Basisregels voordat je de eerste de beste Golfbaan op gaat. Het Voornaamste uitgangspunt is dat te allen tijde respect wordt getoond voor andere spelers op de baan:

De Bepalingen van de Golfuitrusting

 • Golf Club Limiet
  Voor de meeste Golf Toernooien, geldt dat een Golfer maximaal 14 Golf Clubs bij zich mag hebben. Minder clubs mag natuurlijk ook. Het gebruiken of lenen van clubs van andere spellers is ook niet toegestaan.
 • De Golfbal
  De Golfer heeft zelf de verantwoordelijkheid wat zijn Golfbal is. De Golfbal oppakken om hem te herkennen mag altijd, behalve als de bal in een Hindernis ligt. Je moet de bal wel op exact dezelfde plek terugleggen als dat waar hij lag. Bij Professionele Golftoernooien mag je alleen ballen gebruiken die zijn goedgekeurd door de Wedstrijd Leiding, met die bal speel je van de Tee tot en met de hole totdat hij onspeelbaar wordt verklaard.
 • Beschadigde Ballen
  Een Nieuwe Golfbal mag je pas gebruiken als de oude beschadigd is, als er een barst in de bal zit, er een deuk in zit of als de vorm er uit is.

De Wedstrijdregels: Golf Spelen

 • De 18-Holes
  Een Golfronde betekent het spelen van al de 18 Holes op de Golfbaan. Sommige Golfbanen hebben maar 9 holes, zodat elke hole twee keer gespeeld wordt. Als je niet in een toernooi speelt dan hoef je niet alle achttien holes af te maken. Sommige spelers kunnen moe worden om alle holes af te maken, anderen redden het gewoon niet met de tijd. Een 9 holes rondje is ideaal voor mensen die niet veel tijd hebben, voor Beginnende Golfers, of voor diegene die niet drie tot vier uur bezig willen zijn met een spel.
 • De Four-Player Limiet
  Een rondje Golf spelend in groepsvorm, heeft een maximum van vier spellers per groep. Vanaf 5 spelers moet de groep worden opgesplitst en en heb je twee verschillende Starttijden.
 • Afslag en Putten
  Met Golf wordt degene die als eerste Afslaat bepaalt door loting. Bij Toernooien door de volgorde van de startlijst. Zodra de spelers op of bij de green hebben geslagen, wordt de bal het verst er vanaf als eerste gespeeld. De persoon met de laagste score voor de Hole slaat als eerste af op de volgende.
 • Speel de Golfbal zoals die ligt
  Dit betekent dat je de bal niet mag verplaatsen om een betere Golfslag te krijgen. Op de Green , is het toegestaan om de bal op te pakken om hem schoon te maken, maar je moet hem op precies dezelfde plaats terug leggen. Je gebruikt een Bal Marker om de plaats aan de geven waar de bal lag voordat je hem oppakte.
 • Golfbal Markeren
  Het is alleen toegestaan om de Golfbal te markeren op de green, zodat je niet iemand in de weg ligt die gaat Putten . Het mag niet in de Fringe , het kort gemaaide gedeelte (maaihoogte 10-12mm), enige meters breed, rondom de green. Als je marker in iemands lijn tot de hole ligt, vraag hem dan of je hem moet verplaatsen. Zoja, vraag hem in welke richting. Verplaats dan je Marker over een afstand van een Clubhead vanaf de bestaande plek. Nadat hij zijn Putt heeft gemaakt, plaats je de bal terug op de plaats waar de Marker als eerst lag. Als je de Marker vergeet terug te plaatsen naar de originele plek dan krijg je een straf van twee slagen.
 • De Vlaggenstok
  De Vlag mag verwijderd worden, omhoog gehouden worden of je kunt hem laten staan. Zodra je geslagen hebt mag de vlag niet alsnog verwijders worden.
 • Obstakels
  Als je bal in of op een Natuurlijk Obstakel beland zoals bomen of grote stenen, dan moet je nog steeds de Golfbal spelen zoals die ligt. Bij niet-natuurlijke hindernissen zoals een geparkeerde truck op de fairway, mag je de bal verplaatsen. Als de golfbal achetr of onder zo’n obstakel rolt dan mag je de bal oppakken en Droppen op de dichtst bijzijnde plek die niet dichter bij de hole is.
 • Losse Obstructies
  Als de bal ligt op Losse Hindernissen : de takken, stenen of bladeren die zijn opgehoopt rond de Golfbaan, dan mag je de weg vrij maken maar zonder dat de bal beweegt. Mocht je de bal wel bewegen bij het pad vrijmaken dan kost dat je een Straf Slag .
 • Spelen van de Verkeerde Bal
  Als je per ongeluk de Bal van je partner spelt dan krijg je twee Strafslagen. Daarnaast moet je de verkeerd gespeelde bal eerst uitspelen alvorens met je eigen verder te gaan. Let dus goed op wat je eigen bal is.

Je Score

 • Krijgen van je Score
  Je score wordt bepaald door Par. De meeste 18-hole Golfbanen hebben een par van 72-slagen - dat is drie slagen voor een par-drie hole, vier voor een par-vier hole en vijf slagen voor een par-vijf.
 • Handicap
  De Handicap bij Golf is een methode om met behulp van de scores van golfers een vergelijkbare speelsterkte weer te geven. In de USA ingesteld door de USGA en uitgevoerd door de Golf Handicap Information Network. Om je handicap te krijgen neem je de gemiddelde score van de laatste 10 Golfrondes die je gespeelt hebt. Trek daar vervolgens de even-par van 72 vanaf (bv. 87 (je gemiddelde score) – 72 = 15 (je handicap). Handicaps worden op de volgende manier gebruikt: een pro heeft een handicap nul en heeft dus 72 slagen gedaan over een 18-holes baan. Jij hebt een handicap van 15 en deed er 90 slagen over. Haal nu van je score je handicap af: 90-15=75. Je Score is nu 75. De pro heeft met slechts drie punten gewonnen.
 • Birdies, Eagle, Bogies
  Birdies en eagles zijn goede resultaten. Een Birdie Slaan Betekent dat je de hole een slag onder par hebt gespeelt. Een eagle is twee slagen onder par. Een Bogey betekent een slag boven par, een voorbeeld hiervan is dat je vier slagen doet over een par-drie hole. Twee slagen boven par is een double-bogey, drie erboven is een triple-bogey. Golf is een spel waarbij de speler met de minste punten op zijn scorekaart wint.

Spelen in een Hindernis

 • Out of Bounds of OB
  De Golfbal buiten de baan slaan levert een Strafslag op. Om te bepalen of de bal buiten de begrenzing van de baan is gekomen trek je een denkbeeldige lijn tussen de witte vlaggen die de aan begrenzen.
 • De bal in het Water Slaan
  Je bal in een Waterhindernis slaan levert je een strafslag op. Bij een gele vlaggenstok of als je bal in lijn ligt tussen de Tee en de Green , dan drop je de bal tussen jou en de hole. Een laterale waterhindernis, bij een rode vlag, of als je bal niet op de lijn tussen de Tee en de Green ligt. Je krijgt een strafslag en dropt de bal op twee golfclub lengtes van die plek, maar niet dichterbij de hole.
 • Verloren Bal
  Een Golfbal is verloren als hij na 5 minuten zoeken niet gevonden is. In dit geval krijgt de speler twee strafslagen en moet hij terug naar waar de bal werd afgeslagen.
 • Onspeelbare ligging
  Een Onspeelbare Ligging is als de bal een dusdanige ligging heeft dat het onmogelijk is of de kans heel erg klein om hem te kunnen raken met de Golf Club . Alleen de speler zelf kan de bal onspeelbaar verklaren. Dit kost je een strafslag, en de volgende slag moet op een afstand zijn van twee clublengtes. Je mag de bal ook zo ver als je wilt terug op de baan droppen. De andere optie is de bal opnieuw afslaan op de plaats waar je de bal afsloeg voordat je in de hindernis kwam.
Terug naar Wat is golf